Doamna Alexandrina Dorobanțu conduce compania Dorobanțu Alexandrina II, o întreprindere de profil agricol ce se ocupă de cultivarea porumbului, a orzului și a florii soarelui, începând din 2005.

La începutul activității, societatea deținea doar 9 hectare de pământ, doamna Dorobanțu și soțul dumneaei fiind direct implicați în derularea activității. Prin muncă susținută și disciplină, societatea s-a dezvoltat rapid, atingând la sfârșitul anului 2014 un total de peste 1000 de hectare aflate în proces operațional și având 6 angajați. Colaborarea doamnei Dorobanțu cu ProCredit Bank a început în anul 2006, iar în acest timp i-au fost acordate mai multe împrumuturi care au contribuit la dezvoltarea afacerii, doamna Dorobanțu explicând că: ” relația deschisă cu banca și personalul profesionist cu care am colaborat au contribuit la acest lung parteneriat.”

Având în administrare o suprafață mare de teren agricol, resturile rezultate în urma activității operaționale erau considerabile. Doamna Dorobanțu a identificat oportunitatea de a utiliza aceste resturi în procesul de încălzire din timpul iernii, dar avea nevoie de un echipament special care să transforme resturile în brichete din peleți.  ”Ideea de a achiziționa o linie de producție pentru brichete a apărut încă din primul an de activitate, atunci când era dificil să găsesc o modalitate de folosire a resturilor din activitatea agricolă. Nu ar fi fost ușor să investesc într-un astfel de echipament la momentul respectiv și, deși exista posibilitatea de vinde aceste resturi, prețul este unul modest, de 65 de Lei pentru 400 de kg (aproximativ 15 Euro), iar piața este încă într-un stadiu incipient. De îndată ce am găsit linia de producție și am văzut că ProCredit Bank oferă finanțare pentru proiecte ce contribuie la protejarea mediului prin intermediul creditului ProEco, am realizat că aceasta era o oportunitate pentru dezvoltarea afacerii mele.” a spus doamna Dorobanțu.

Linia de fabricare a brichetelor din peleți a doamnei Dorobanțu a costat 227.500 Euro. Din acest total, linia de producție în sine a costat 105.000 Euro, uscătorul a costat 75.000 Euro (care se folosește în procesul de fabricare a brichetelor) și încărcătorul telescopic a fost în valoare de 46.000 Euro. ProCredit Bank i-a acordat companiei doamnei Dorobanțu un împrumut de 200.000 Euro, diferența fiind acoperită din fonduri proprii.

Beneficiile acestor investiții s-au făcut remarcate la scurt timp. Brichetele, fabricate din resturi vegetale comprimate, au înlocuit lemnul din procesul de încălzire al casei și al magazinului doamnei Dorobanțu. Prin folosirea brichetelor în locul lemnului, costul zilnic de încălzire s-a redus de la 50 de Lei la 20 de Lei. Mai mult decât atât, din aceste brichete produse, doar o parte sunt folosite pentru uz intern, oferind astfel posibilitatea de a vinde surplusul. Dacă pe piața locală cererea pentru astfel de produse nu este ridicată, brichetele fiind vândute cu doar 400 de Lei/ tonă (mai puțin de 100 de Euro), o bună oportunitate este reprezentată de exportul acestora, piața din străinătate fiind mult mai dezvoltată.

 ”Cu ajutorul noii tehnologii și a echipamentelor achiziționate, ferma este acum mai bine organizată și procesele au devenit mai eficiente. De asemenea, activitatea noastră în ansamblu a devenit mai prietenoasă față de mediul înconjurător, întrucât am înlocuit lemnul pentru încălzire cu o sursă alternativă ce provine din activitatea noastră”  susține doamna Dorobanțu.