În viața de zi cu zi, ne bazăm foarte mult pe folosirea surselor de energie clasică precum cărbunele, petrolul și gazele naturale în vederea producerii de energie electrică, căldură sau pentru derularea activităților de transport. Cum aceste resurse sunt însă limitate, este momentul de a căuta metode de integrare a surselor de energie regenerabilă (solară, biomasă, eoliană, etc) în viețile noastre de zi cu zi. Dar acesta nu este singurul mod de a reduce dependența față de formele convenționale de energie. O altă modalitate o reprezintă aplicarea conceptului de eficiență energetică, care înseamnă să nu irosim energia pe care o folosim deja, întrucât consecințele sunt suportate de fiecare dintre noi, fără a conștientiza în acest moment faptul acesta. Astfel, prin acțiuni simple și la îndemâna oricui (ex: schimbarea sistemului de iluminat cu unul performant cu LED-uri sau achiziționarea de autovehicule cu emisii scăzute de CO2, implicit și consum redus de combustibil etc) putem contribui activ la protejarea mediului înconjurător, reducându-ne în același timp costurile.

eco car

Mașina electrică este un vehicul care are la bază un motor electric.  Mașinile electrice pe baterii sunt cele mai populare vehicule electrice de pe piață. În acest caz, energia necesară funcționării motorului sau motoarelor (există modele cu două sau trei motoare electrice) este stocată într-un pachet de acumulatori (baterie). Pentru reîncărcarea bateriilor, mașina trebuie cuplată la o sursă electrică externă (priză/stație de încărcare).

O mașină electrică folosește cu până la 90% mai puține componente aflate în mișcare comparativ cu o mașină cu motor cu ardere internă. 

Printre avantajele unei mașini electrice se enumeră:

 • Emisiile zero în momentul utilizării;
 • Prețul mai mic al energiei electrice comparativ cu combustibilii fosili;
 • Reducerea poluării fonice;
 • Având în vedere numărul mai mic de componente ale unei mașini electrice, reviziile periodice vor genera costuri de întreținere mai mici pe toată durata de exploatare.

electric car

Stațiile de încărcare sunt un sistem care conține două sau mai multe puncte individuale de încărcare. Acestea conectează un vehicul electric la o sursă de energie electrică.

Există mai multe tipuri de stații de încărcare, anume:

 • Slow charging (putere: 3kW) – în medie, o încărcare completă durează 8h;
 • Fast charging (putere 7-22kW) – o încărcare completă durează între 3-4h;
 • Rapid charging (putere 43-50kW) – acestea nu sunt compatibile cu toate mașinile electrice, încărcarea realizându-se de la 0 la 80% în mai puțin de 30 de minute;
 • Ultra-rapid charging (putere 100kW și 350kW).

pompa de caldura

 

Pompa de caldură este un aparat frigorific care în majoritatea cazurilor funcționează cu freon, având la bază trei cicluri: vaporizare, comprimare și condensare.

Pompa de căldură poate reduce costurile cu încălzirea, iar investiția inițială se poate recupera într-un timp scurt. În general, investiția într-o pompă de căldură este cu până la 60% mai ridicată, decât în cazul unei centrale pe gaz.

Eficiența pompelor de căldură este ridicată, deoarece acestea produc de 3-5 ori mai multă energie, decât consumă.

 

Turbina eoliana

Turbinele eoliene (morile de vânt) sunt echipamente care transformă energia cinetică a vântului în energie mecanică, care la rândul său este transformată în energie electrică. Aceasta este livrată în rețeaua publică de electricitate, stocată în acumulatori sau consumată direct prin încălzirea unor rezistențe electrice.

Sistemele eoliene reprezintă cea mai cunoscută metodă ecologică de generare a energiei electrice, alături de panourile fotovoltaice.

Tipuri de turbine eoliene în funcție de dimensiune și capacitate:

 • Mici, pot genera 50-60kW putere și utilizează rotoare cu Ø între 1-15m;
 • Medii, pot genera între 500-1500kW putere și utilizează rotare cu Ø între 15-60m;
 • Mari, pot genera 2-3mW putere și utilizează rotoare cu Ø între 60-100m.

sistem ventilatie

Un sistem HVAC este un sistem complex de climatizare, compus din sistem de încălzire, sistem de răcire și sistem de ventilație, provenit din engleză: Heating, Ventilation, Air Conditioning.

Sistemele de ventilație sunt bazate pe un proces în care aerul uzat este evacuat din interiorul spațiului și este înlocuit cu aerul proaspăt, filtrat. Astfel se asigură o ventilare uniformă a întregului spațiu, în timp ce aerul este purificat prin utilizarea de filtre. Unul dintre avantajele majore este reprezentat de integrarea sistemelor de încălzire și răcire. 

 

geamuri duble tripleDacă optezi pentru ferestrele cu sticlă dublă sau triplă (cu Argon), atunci se va utiliza mai puțină energie pentru încălzirea clădirii. Așadar, printre beneficiile acestora se numără: protecția fonică, eficiența energetică și siguranța sporită.

panouri solare

Panourile solare (termice / pentru apă caldă) sunt folosite pentru încălzirea apei, transformând energia soarelui în căldură.

Sistemele solare termice dispun de un anumit tip de oglinzi pentru a concentra lumina soarelui, care mai apoi este utilizată ca sursă de căldură. Avantajul principal al acesteia este faptul că se poate stoca energia termică produsă.

panouri fotovoltaice

Modul de funcționare al panourilor fotovoltaice este reprezentat de doi pași importanți:

 1. Panoul fotovoltaic captează radiația solară, care va fi transformată în energie electrică;
 2. Celulele fotovoltaice ale panoului rețin energia solară și o schimbă în electricitate.

Există mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, în funcție de celulele care le compun, iar acestea se impart în următoarele categorii, fiecare dintre acestea prezentând un număr de avantaje și dezavantaje:

 • Monocristaline – oferă o calitate superioară, dar sunt mai scumpe;
 • Policristaline – eficiența acestora este mai scăzută, dar prețul este redus;
 • Amorfe –eficiența acestora este ridicată în condiții de lumină intensă, în schimb, randamentul lor este mai bun, atunci când sunt amplasate în medii cu condiții slabe de iluminare;
 • Cu strat subțire – prezintă cel mai redus preț, ideale pentru suprafețe largi, dar energia produsă este mai puțină.

linie de productiePentru creșterea calității și cantității producției, trebuie luată în considerare achiziționarea unei noi linii de producție, sau poate chiar modernizarea celei existente. Astfel costurile cu întreținerea, precum și consumul de energie vor scădea.

iluminatSistemele de iluminat tradiționale transformă doar o mică parte din energia consumată în lumină, iar restul în căldură.  În schimb, sistemele de iluminat cu LED-uri sau cu becuri cu inducție produc mai puțină caldură, au un ciclu de viață mai mare și consumă mai puțină  energie electrică.

lada racireAlegând un echipament cu o clasă energetică superioară sau cu un consum mic per unitate de volum, se vor reduce substanțial costurile cu energia electrică, în același timp, obținând beneficul că produsele vor fi păstrate în condiții excelente.

cuptor

Un cuptor nou, eficient va oferi o calitate mai ridicată a produselor și un proces operațional mai simplu. Pe lângă acestea, consumul de energie electrică va scădea, aferent costurile vor fi mai reduse, iar productivitatea afacerii va crește.

Pentru o calitate ridicată a produselor tale și un proces operațional simplu, alege un cuptor nou, eficient. Astfel, consumul de energie va scădea și la fel și costurile tale lunare, în timp ce productivitatea afacerii tale va crește

boiler

Boilerele termoelectrice sunt de fapt boilere electrice care se pot lega la panouri solare și/sau centrale termice, care prezintă o specificație anume (o serpentină) care va genera apă caldă, vara în mod electric, iar iarna prin intermediul sursei la care este racordat. 

Există două tipuri de boiler termoelectric: cel cu o serpentină cu o suprafață mare de schimb de căldură (elicoidală) sau cu două serpentine, cu schimbătoare bivalente. Acesta din urmă este recomandat pentru un consum mare de apă, pentru că în acest caz serpentina inferioară poate fi conectată la un panou solar, în timp ce serpentina superioară poate fi racordată la o pompă de căldură. 

Îl poți utiliza pentru producerea de căldură sau pentru încălzirea apei pe care o folosești în afacerea ta, reducându-ți astfel dependența față de rețeaua de gaze. În plus, agricultorii pot folosi cenușa rezultată.

izolare

Optând pentru izolarea perețiilor clădirii sau halei, vei reduce costul cu încălzirea, deoarece se va utiliza mai puțină energie, având astfel și un efect pozitiv asupra mediului înconjurător.

Alege să îți izolezi pereții de la clădirea ta de birouri/hala ta de producție și să îți montezi ferestre cu sticlă dublă (cu Argon) sau triplă. Astfel, vei folosi mai puțină energie pentru a încălzi clădirea, având astfel un efect pozitiv și asupra mediului înconjurător!